Hároméves csúcson a januári lakásértékesítés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A magyarországi lakáspiacon a lakás adásvételek száma januárban 12.970 volt, ez több mint két és félszerese a tavaly januárinak, és hároméves csúcsnak számít.

A magas keresletet két tényezővel magyarázza a Duna House ingatlan franchise hálózat közleménye: egyrészt ez volt az utolsó hónap, amikor a végtörlesztők még a lakásuk piacra dobásával juthattak pénzhez. A végtörlesztés egyértelműen élénkítette a lakáspiacot, 2011 végén is felpörgött az adás-vételek száma. A lakásárakat ugyanakkor nem csökkentette látványos mértékben.

A Duna House második fő okként a befektetési célú lakásvásárlást jelöli meg, amely szintén megpezsdült az elmúlt hónapokban. A befektetési céllal vásárlók valamivel több mint a fele budapesti lakást vásárolt.

Budapesten az eladók 37 százaléka jelölte meg a tranzakció okaként a  végtörlesztést, illetve az előtörlesztést. Vidéken az eladók egyharmada tartozott ebbe a csoportba - írja az MTI.

A fővárosban továbbra is a vevők 20 százaléka tartott a XIII. kerületbe - Angyalföldre -, míg a népszerűségben a II. kerület állt a második helyen, 19 százalékkal.