MSZP bírálat az ingatlanadó miatt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az MSZP szerint nagyrészt a kormányzati gazdaságpolitika miatt csökkenő bevételek okozták azt, hogy január 1-jétől több fővárosi kerület ingatlanadót vezetett be.

Az MSZP szerint nagyrészt a kormányzati gazdaságpolitika miatt csökkenő bevételek okozták azt, hogy január 1-jétől több fővárosi kerület ingatlanadót vezetett be, illetve növelte annak mértékét. A szocialisták szerint ugyanakkor a kormánypárti vezetésű önkormányzatok rossz célra költik az ingatlantulajdonosok megadóztatásával keletkező bevételt.

Tüttő Kata, a szocialista párt fővárosi frakcióvezető-helyettese pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: mivel a kommunális adót magánszemélyek lakásaira vetik ki, ez valójában ingatlanadó. Hozzátette, hogy hasonló adónem néhány kerületben eddig is létezett, ezekben most a mértékét emelték meg.

Az MSZP-s politikus kifejtette: a kormány gazdaságpolitikájának az önkormányzatok is áldozatául estek; mivel a vállalkozásoknak rosszabbul megy, csökkent a kerületek iparűzésiadó-bevétele, az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer miatt pedig az szja-bevételük is kevesebb lett. Mint mondta, a kerületek is döntően erre hivatkozva vezették be a kommunális adót.

Molnár Gyula, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s tagja ezzel szemben arra mutatott rá, hogy több kerület "felesleges presztízsberuházásokra", tanácsadói szerződésekre költi a pénzt. Példaként hozta a XII. kerületi önkormányzatot - itt korábban is volt az építményeket terhelő adó -, amely például a sportcsarnoképítésre felvetett frankhitelét törleszti, illetve Zuglót, ahol "Papcsák Ferencnek 53 tanácsadói szerződése van egy elemzés szerint".

Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy a fideszes polgármester nem lakik az általa vezetett XIV. kerületben, így neki nem kell ingatlanadót fizetnie. Az ellenzéki politikus emellett hangsúlyozta, hogy az MSZP a parlament jövő heti szezonnyitójára beterjeszti hétpontos gazdaságélénkítő javaslatát, amely a többi között visszaállítaná a progresszív szja-rendszert.

Arra a kérdésre, lát-e esélyt arra, hogy több fővárosi kerület is ingatlanadó kivetéséről döntsön, Tüttő Kata úgy válaszolt: a szocialista vezetésű XIII. kerület és a kispesti önkormányzat nem tervez ilyet, a hírek szerint azonban a VIII. kerület fontolgatja, noha az ott élők többségének nagy terhet jelentene ez.

A tájékoztatón kiosztott sajtóanyag szerint jelenleg hat fővárosi kerület szed ingatlanadót: a II., a III., a IV., a XII., a XIV. és a XXII., összege pedig évi 9 és 25 ezer forint között változik.