Az irodák 10%-ában szolgáltató központok működnek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Magyarországon 43 szolgáltató központ (Shared Service Center - SSC) működik, az általuk bérelt irodaterület 200 ezer négyzetméter.

Ez közel egytizede a teljes A-kategóriás irodaállománynak - közölte a CA Immo ingatlan befektető és a DTZ ingatlan tanácsadó felmérése eredményét az MTI-vel. Az ingatlanfejlesztők korábbi tapasztalata az volt, hogy az ilyen telefonos központok technikája 3-5 év alatt elévül, és akkor tovább mennek keletre, ahol az ember és az irodabérlet is olcsóbb.

Ezzel szemben a legújabb tendencia az, hogy a nagyon olcsó országokból - ilyen például India - elkezdik visszahelyezni a SSC-ket Kelet-Közép Európába, esetleg az anyaország területére. Magyarországnak vitathatatlan előnye van ezen a területen: jól képzett, nyelveket beszélő munkavállalókkal és fejlett infrastruktúrával bír - idézi a közlemény Gulyás Edét, a CA Immo magyarországi ügyvezetőjét.

Az elsők között az EDS Hewlett Packard, az IBM, a British Telecom, a Tata, a GE és a Diageo választotta Magyarországot, máig itt található üzleti szolgáltató központjuk. A legtöbb SSC a fővárosban telepedett le, néhány vállalat viszont vidékre helyezte központját. Így például az IBM és a Sapa Székesfehérvárra, a Budapest Bank Békéscsabára, a British Telecom és a Vodafone pedig a fővárosi központjai mellett Debrecenben, illetve Miskolcon bérelt ilyen célból irodát.

A gazdasági válság erre a szektorra is hatással volt, ennek ellenére sikerült néhány nagyobb céget idevonzani. Ilyen például a British Petroleum és a dán szivattyúgyár, a Grundfos.