Vidékre menekülnek a lengyel nagyvárosok lakói

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 38 milliós országban az utóbbi 10 évben több mint 700 ezren adták fel a városi életet, mert javítani akarták életkörülményeiket.

A TOR független gazdasági tanácsadó és a Wealth Solutions pénzügyi tanácsadó cég előrejelzése szerint a következő 25 évben várhatóan negyedmillióan hagyják el a 2 millió lakosú lengyel fővárost.

A vidékre költözők nagy lakásokat vásárolnak, vagy olcsó telkeken építkeznek. A helyszínt elsősorban a megközelíthetőség alapján választják meg, így a lakások és telkek árát leginkább a közlekedési hálózat kiépítettsége határozza meg.

Adrian Furgalski, a TOR elemzője szerint a lengyelek mobilak. "80 százalékuk nap mint nap elhagyja saját községét" - mondta a Wirtualna Polska honlapnak.

Szakértők szerint a lakóhely kiválasztásánál a legfontosabb szempont a vasúti csatlakozás megléte, illetve az autópálya közelsége, mert nem a távolság, hanem a nagyváros megközelítésére szánt idő dönt.

A lengyelek maximálisan 60 perces utat vállalnak, és 50 százalékuk a tömegközlekedést választja. Autóval 34 százalékuk jár munkába, míg a többiek gyalog (10 százalék) vagy biciklivel (6 százalék) közlekednek.