Kínában marad a szigorú ingatlanpiaci szabályozás

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az elmúlt hónapokban több helyi kormányzat is megpróbált a szigorú központi ingatlanpiaci szabályokkal szembemenni, a vezetés azonban semmilyen lazítást nem enged.

A túlfűtött ingatlanpiac lehűtésére hozott központi intézkedések következményeként sorozatban hatodik hónapja csökkenek az ingatlanárak Kínában. A legnagyobb internetes ingatlanpiaci cég, a Soufun Holdings iparági mutatója szerint a kelet-ázsiai ország 100 városában februárban havi bázison 0,3 százalékkal, 19 hónapja a legnagyobb mértékben estek vissza a lakásárak.

Az ország 10 legnagyobb városának mindegyikében csökkenés mutatkozott, a kelet-kínai Sanghaj városában például másfél éve először esett négyzetméterenként 20 ezer jüan (700 ezer forint) alá az átlagár. Éves szinten ugyanakkor még mindig drágulnak az ingatlanok, februárban a négyzetméterenkénti átlag csaknem 8.800 jüan (310 ezer forint) volt, 0,93 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt.

Pénteki lapinformációk szerint a központi vezetés a végletekig elszánt az ingatlanpiaci szigorítások fenntartásában, és semmilyen, a hivatalos irányvonallal szembemenő kezdeményezést nem engedélyez. Az erre való figyelmeztetés azt követően jelent meg a központi sajtóban, hogy több tartomány, illetve tartományi jogú város is lazítani próbált a szigorú előírásokon.

Elsőként február elején a kelet-kínai Anhuj (Anhui) tartományban fekvő Vuhu (Wuhu) városa jelentett be enyhítéseket, így többek közt lakástámogatást, a közép-kínai Csungking (Chongqing) az ingatlanadó fizetésének alsó küszöbét emelte meg, múlt héten pedig arról cikkeztek a helyi újságok, hogy Sanghaj városában újra lehetőség nyílhat második lakás vásárlására. A héten Vuhu városa visszavonta a meghirdetett enyhítést, Sanghaj vezetése pedig megerősítette: nem teszi lehetővé a második, illetve harmadik ingatlanok vásárlását.

A súlyos adósságállománnyal küzdő helyi kormányzatok bevételforrásaik növelésére próbálkoztak a központtal szembemenni. A tartományoknak ugyanis súlyos költségvetési mínuszokat jelent a föld- és ingatlanértékesítés, amely az elmúlt fél év csökkenő ingatlanárai és a hitelfelvételi lehetőségek beszűkülésével komoly mértékben visszaesett.