Tízmilliós bírságok a végtörlesztés kapcsán

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A végtörlesztés ügyében közel száz fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytatott le a PSZÁF, a kiszabott bírságok együttes összege eléri a 68 millió forintot.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kiemelt figyelemmel kísérte a rögzített árfolyamon történő végtörlesztést, a célvizsgálatok és egyéni bejelentésre alapozott vizsgálatok száma megközelítette a százat - írja a Portfolio.hu.

A hatóság az elmúlt időszakban rendszeresen ellenőrizte a pénzügyi intézmények gyakorlatát, az általuk alkalmazott formanyomtatványok tartalmát; a nyomtatványokban rögzített jogszabálysértő feltételek alkalmazását. Az elemzés kiterjedt a végtörlesztéshez kapcsolt egyéb költségek felszámítására; a végtörlesztéssel kapcsolatos igazolás, vagy a jelzálogjog törlésére vonatkozó engedély határidőben történő kiadására is.

Szintén hangsúlyt kapott a deviza alapú hitelek mellett a devizában folyósított hitelek végtörlesztésének gyakorlata és a kedvezményes árfolyam alkalmazásával kapcsolatos jogosultság elbírálásárát is górcső alá vette a Felügyelet. Az eddig lezárult ellenőrzések összesen mintegy 68 millió forint fogyasztóvédelmi büntetés kiszabását eredményezték, több vizsgálat jelenleg is folyamatban van még.