Ügyészségi szakaszban a szocpolos csalássorozat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ügyészség vizsgálja a 2005 és 2009 között Tiszabőn történt, szociálpolitikai támogatásokkal épült lakásokhoz kapcsolódó, nagyszabású csalássorozatot.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség szóvivője, Balázsné Busku Terézia tájékoztatása szerint a bűncselekmények elkövetésével 301 embert gyanúsítanak, s az okozott kár meghaladja a 300 millió forintot.

A vádemelésre az ügyészségnek 30 nap áll a rendelkezésére, de nem kizárt, hogy a gyanúsítottak nagy száma és a szövevényes ügy bonyolultsága miatt az eljárást további 30 nappal meghosszabbítják - tette hozzá a szóvivő.

A korábbi rendőrségi közlés alapján a 301 gyanúsítottból 19-en szervezőként ügyködtek, és ők voltak elsősorban a haszonélvezői a bűncselekményeknek. A nyomozás során összesen 178 rendbeli csalást, 182 rendbeli közokirat hamisítást, 12 rendbeli hivatali visszaélést, 17 rendbeli hivatalos személy általi közokirat-hamisítást és 8 rendbeli okirattal való visszaélést állapítottak meg.

A Tiszabőn 2005 és 2009 között történt bűnesetek lényege, hogy a gyanúsítottak fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek különböző összegű, de általában több millió forintot kitevő szociálpolitikai támogatásokat. A vevők az esetek nagy részében nem is akartak a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, nem rendelkeztek azok folyósításához előírt 30 százalékos önerővel, a csalásokkal az állami pénz jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke az adásvételi szerződéseken feltüntetett összegnél jóval alacsonyabb volt, sokszor csak annak tizedét tette ki. A több gyermeket nevelőknek - akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra - a szervezők a támogatás "elintézését" ígérték és házhoz jutással kecsegtették őket. Többekkel aztán időközben közölték: mivel pénzszűke miatt úgysem tudnák igénybe venni a "szocpol támogatást", ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük.

A gyanúsítottak körébe beletartoznak a szervezők mellett az ügyben eladóként, illetve vevőként szereplők is, akik a fiktív szerződések nyomán lehívott támogatási összegekből kis mértékben ugyan, de részesültek. Az eljárás során előzetes letartóztatásban volt a tiszabői polgármester, a jegyző, valamint a képviselő-testület több tagja is.