Közel 170 ezren végtörlesztettek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A végtörlesztés végére az érintett devizahitel-állomány közel negyedével csökkent a PSZÁF jelentése szerint. A lehetőséggel 170 ezren tudtak élni.

A rendelkezésre álló öt hónap során összesen 169 256 fogyasztó törlesztette mintegy 1 354 milliárd forint értékű devizahitelét rögzített árfolyamon.

Tehát összesen kb 170 ezer háztartásnál szűnt meg a devizakockázatoknak való kitettség, ez a mennyiség a devizahitel állomány 24,1%-át teszi ki, olvasható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének friss jelentésében.

Az összefoglalóból az is kiderül, hogy a végtörlesztett hitelek döntő többsége (mintegy 97%-a) svájci frank alapú ingatlancélú hitel volt, ezek mennyisége 163 555 darab. Az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma ettől lényegesen lemaradt, mindössze 1 938, illetve 3 763 darab volt.

A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege mintegy 5,8 millió forint volt fix végtörlesztési árfolyamon. Az ügyfelek jelentős része, mintegy 69 százaléka kiváltó forinthitel igénybe vétele nélkül tudta végtörleszteni tartozását.