Kiváltják a veszélyeztetett ingatlanokat Ipolytarnócon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Új helyre költöznek az árterületen élő ipolytarnóci családok, az érintett nyolc ingatlan kiváltását az Országgyűlés által elkülönített 50 millió forintból oldják meg.

Új helyre költözhetnek az árvízterületen élő ipolytarnóci családok, az érintett nyolc ingatlan kiváltását az Országgyűlés által elkülönített 50 millió forintból oldják meg - tájékoztatta Nagy Andor (KDNP), a térség országgyűlési képviselője kedden az MTI-t.

Mint elmondta, a költségvetési törvényhez benyújtott, a parlament által elfogadott módosító javaslata alapján egyfajta kisajátításra kerül sor. Nagy Andor emlékeztetett, hogy a Nógrád megyei települést szinte minden évben elöntötte az árvíz, amikor az Ipoly szintje megemelkedett. A polgármester régóta küzd valamilyen megoldásért, hogy a bajba jutott embereknek ne kelljen minden évben ugyanazt a gondot elszenvedniük - tette hozzá a képviselő.

Közlése szerint a község önkormányzata 50 millió forintot nyert el az Ipoly gátjának megerősítésére, a hatósági vizsgálatok során azonban kiderült, hogy ekkora összegből nem lehet biztonságosan megoldani a gáterősítést. Az elnyert támogatást ezért visszaadták, és ezután adta be módosító javaslatát a családok elköltöztetésére - közölte.

Szabó Tibor (Fidesz), Ipolytarnóc polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyeztető megbeszélést folytatott a Belügyminisztérium két munkatársával, akik helyszíni szemlén fényképeket készítettek és magukkal vitték az ingatlanokkal kapcsolatos anyagokat.

Az 50 millió forint felhasználásáról, a lebonyolítás pontos menetrendjéről áprilisban-májusban kötnek szerződést a tárcával - tette hozzá a polgármester.

A Nógrád megyei faluban nyolc ingatlanban kilenc családot érint a költözés, hét ház a Rákóczi, egy a Dankó Pista úton épült, az Ipoly árterén.

1995 júniusa és 2011. március 19. között huszonötször volt árvízvédelmi veszélyhelyzet Ipolytarnócon. Az első tíz évben hétszer volt áradás, 2006-ban háromszor, 2008-ban és 2009-ben kétszer-kétszer. 2010-ben tízszer öntött ki az Ipoly, legutóbb pedig tavaly márciusban sújtotta árvíz Ipolytarnócot.