Meghosszabbíttatnák a kilakoltatási moratóriumot

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Jobbik azt szorgalmazza, hogy a kabinet haladéktalanul hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot.

A Jobbik azt szorgalmazza, hogy a kabinet haladéktalanul hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot, egészen addig a pontig, amíg meg nem oldja a hitelkárosultak "tarthatatlan" helyzetét - írta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében Z. Kárpát Dániel.

A képviselő hozzáteszi, emellett azt is elengedhetetlennek tartják, hogy a kormányzat dolgozzon ki megoldási csomagot azok számára is, akik nem tudtak végtörleszteni, de nem segít rajtuk az árfolyamgát és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. sem.

Az írásban a PSZÁF-ra közlésére hivatkozik, amelyik szerint a Magyarországon működő pénzintézetek március végéig összesen 5050 lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre.

A politikus azt állítja, hogy ennyi otthon van veszélyben, "annak köszönhetően, hogy a kormányzat által meghatározott kilakoltatási kvóta szerint idén mintegy 12 ezer kilakoltatásra kerülhet sor". Hozzáteszi, hogy ezzel szemben a kabinet által megmenteni szándékozott lakások, házak száma ennél lényegesen kevesebb.

A Jobbik nehezményezi, hogy a leginkább elesett adósok számára meghirdetett Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-vel együtt legjobb esetben is csak 8 ezer ingatlan menthető meg a családok számára, "azok is úgy, hogy az eddigi tulajdonosoktól tulajdonjogukat elveszik, és azzal az életszerűtlen reménnyel áltatják őket, hogy két év múlva visszavásárolhatják saját otthonukat" - írja Z. Kárpát Dániel.

A képviselő azt is kijelenti, hogy pártjuk többszöri kérdésére, miszerint mi vár arra a több ezer családra, akit a kvóta szerint kilakoltathatnak, ám a kormányzat semmilyen módon nem segít rajtuk, még "egyetlen értékelhető válasz" sem érkezett.

Megjegyzi azt is, hogy idén az első negyedévben 2952 nem fizető hiteladós lakóingatlanát jelölték ki kényszerértékesítésre, közülük pedig a legtöbb Budapesten és Pest megyében található. Végül kijelenti, hogy a felzárkóztatási programokra elkülönített több mint százmilliárd forint tizedéből minden családot meg lehetne menteni.