Ötvözhető az árfolyamgát és a lakástakarék

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Duna House Hitel Centrum szerint az árfolyamrögzítés és a lakástakarék pénztári támogatásokat kombinálva az is jól járhat, aki kimaradt a végtörlesztésből.

Ha az ügyfél az árfolyamrögzítéssel megtakarított összeget nem éli fel, hanem lakástakarék-pénztárba fekteti, akkor a lakástakarék lejártával hozzájuthat a kedvezményes forinthitelhez, amellyel kiváltható a devizahitel éppen akkor, amikor az árfolyamgát megszűnik - áll a Duna House elemzésében.

Az elemzés rögzíti: az Országgyűlés által hétfőn a devizaadósok megsegítésére elfogadott árfolyamgát önmagában is népszerű lehet, ám továbbra is számolni kell a kedvezményezett időszakot követő kamat és árfolyamkockázattal.

Aki eredetileg lakáscélú hitellel rendelkezik, ettől a negatívumtól is megszabadulhat. Az árfolyamgát alatti átmeneti időszakot ki lehet használni, 3 állami és egy banki támogatás összegyúrásával, akár milliókat is meg lehet takarítani, futamidőt lehet rövidíteni, forint alapú 5,8 százalékos teljes hiteldíj mutatóra (thm) váltható a hitel terhe.

Veisz István, a Duna House Hitel Centrum vezetője által ajánlott modell szerint az árfolyamrögzítés és a lakástakarék pénztári támogatásokat a megfelelő módon kell kombinálni. A szakember úgy véli, hogy a végtörlesztéssel csak az adósok töredéke tudott élni, ezzel a megoldással azonban szinte mindenki más.

A Duna House Hitel Centrum vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy azok az ügyfelek, akik csak az árfolyamgátat választják 2017 június 30-át követően továbbra is dupla kockázatot (árfolyam- és kamatkockázatot) futnak, hozzátéve, hogy egy átlagos devizahitel ekkor még csak a futamideje felénél fog tartani.

Az előrelátó ügyfelek tanácsadó segítségével olyan megoldást csomagolhatnak össze, amellyel az árfolyamgát időszaka után egy fix forint alapú, államilag támogatott hitelre válthatnak, amelynek kamatozása a futamidő végéig évi 4,5 százalék (plusz egy százalék éves kezelési költség). Ezzel végleg megszabadulhatnak a fenti két kockázati tényezőtől.

Az eljárás lényege, hogy az ügyfél az árfolyamrögzítéssel havonta megtakarított összeget nem élheti fel, hanem lakástakarék-pénztárba kell befektetnie, amelyre a betéti kamaton felül még 30 százalékos állami támogatást is kap. A lakástakarék lejártával hozzájuthat a kedvezményes forinthitelhez, amellyel kiváltható a devizahitel, éppen akkor, amikor az árfolyamgát megszűnik - vezeti le az általa ajánlott megoldást Veisz István.

A szakembere szerint erre azért van lehetőség, mert az árfolyamgát konstrukciója nem változtatta meg az eredeti hitel jogcímét, vagyis ha az lakáscélú hitelnek minősült, akkor - ahogy eddig is - továbbra is kiváltható lakás takarékpénztári finanszírozásból.