Szerbiai lakásárak: Belgrád és Újvidék a legdrágább

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szerbiában az új építésű lakások négyzetméterenkénti árát tekintve a listavezető Belgrád, a második helyen pedig Újvidék áll.

A belgrádi média a szerb köztársasági statisztikai hivatal legújabb adataira hivatkozva arról számolt be kedden, hogy tavaly Belgrádban lehetett a legdrágábban lakáshoz jutni: az új építésű lakások négyzetméterenkénti átlagára 183.007 dinár volt, ami 1.700 eurónak felel meg.

A második helyen a vajdasági főváros, Újvidék áll: ott a lakások négyzetméterenként átlagára 106.913 dinár (körülbelül 972 euró) volt.

A lista legalján a Belgrádtól délre fekvő, Morava parti Cuprija kisváros volt. Az alig 20 ezer lakosú városkában a négyzetméter ár 59.387 dinár (539 euró) volt.

Szerbiában tavaly az eladott új építésű lakások átlagos nagysága 58 négyzetméter volt. Átlagosan a legkisebb lakások (38 négyzetméter) Vrnjacka Banja fürdővárosban találtak gazdára.

Az építési telkek is Belgrádban a legdrágábbak: a négyzetméterenkénti ár átlag 54.777 dinár (498 euró).

Szerbiában is egyre nagyobb figyelmet szentelnek az épületek hőszigetelésére: a szerb kormány a minap hagyta jóvá az 1,3 milliárd dináros (körülbelül 11,8 millió eurós) keretösszeget a középületek és a lakóépületek energiahatékonyságának növelését célzó program első szakaszára.