1,5%-os bérleti díjat alkalmaz az eszközkezelő

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az eszközkezelő szerint arányos és korrekt a bérleti díj, az MSZP szerint kivételeznek.

Az ingatlan forgalmi értékének 1,5%-a lesz az éves bérleti díja annak a lakásnak, amelyet megvásárol a bajba került devizahitelestől a Nemzeti Eszközkezelő, a korábbi tulajdonos pedig visszabérel a társaságtól - közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Vállalható kiadás

 

Giró-Szász András tájékoztatása szerint a havi bérleti díj így a megvásárolt ingatlan forgalmi értéke 1,5 százalékának tizenketted része lesz. Az így megállapított bérleti díj "nem jelenthet vállalhatatlan terhet" a bérlőnek - mondta a szóvivő, példaként említve, hogy egy nyolcmillió forint értékű lakás havi díja tízezer forint lesz. Hozzátette, hogy a lakbérek az infláció mértékével megegyezően változnak majd.

Arra, hogy mikortól köthetők meg a bérleti szerződések, közölte: azután, hogy a bank, az eszközkezelő és a jelenlegi tulajdonos között létrejön az a megállapodás, amely alapján az állam lesz a tulajdonos.

Kérdésre elmondta, a programnak "kétféle kifutása is elképzelhető", ezek kidolgozása még folyamatban van. Az egyik lehetőség a már említett visszavásárlás, a másik pedig az, hogy esetleg önkormányzati tulajdonba kerülnek az érintett ingatlanok.

 

Arányos a bérleti díj

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdai közleményében azt írta: kiszámítható, arányos bérleti díjak meghatározására nyílik lehetőség. A Nemzeti Eszközkezelő programjában érvényesíthető lakbér kiszámításának módját a kormány a társadalmi szolidaritást szem előtt tartva és az Otthonvédelmi Akciótervben foglaltakkal összhangban rögzítette.

A kormány a lakbérszámítás módjának meghatározásakor figyelembe vette a nehéz helyzetbe került hiteladósok fizetőképességét és a bérbeadó Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t terhelő üzemeltetői, fenntartói kötelezettségeket is.

A közlemény szerint a megoldás a nehéz helyzetbe került hiteladósok érdekét és az állami források ésszerű felhasználását egyaránt szolgálja.

 

Az ellenzék elégedetlen

 

Az MSZP szerint a Nemzeti Eszközkezelő igénybevételének kritériumai "alávaló módon" válogatnak a bajba jutott devizahitelesek között és a "legvégső stádiumban" lévő devizahiteleseknek mindössze az 5 százalékán segít - derül ki az ellenzéki párt közleményéből. Olyan kritériumokat állítanak fel, amelyek töredékére korlátozzák azok számát, akik igénybe vehetik az eszközkezelő segítségét és azt is minimalizálják idén 8 ezer főben. Tavaly év végén több mint 144 ezer devizahiteles volt, aki három hónapja képtelen volt fizetni a törlesztőrészleteit és ez a szám hónapról hónapra nő - írja Kórózs Lajos.

Az MSZP ezért követeli az Orbán-kormánytól, hogy végre álljon elő egy átfogó, minden érintettet elérő, helyzetükön javítani képes koncepcióval, a mostani ugyanis mindössze a bajba jutottak alig 5 százalékán segít.