Ingatlanba fektetik pénzüket a kínai gazdagok

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kínai gazdagok befektetési között továbbra is az ingatlan és az értékpapír viszi a prímet, de egyre többen vásárolnak aranyat, műtárgyakat, külföldi valutát.

A China Daily című napilap szerdai száma szerint a gazdagság újabb szintjére jutottak Kína milliomosai és milliárdosai, akik egyre többen vannak, költekezésük pedig többirányúvá vált.

A lap megállapítja, hogy Kínában mintegy 2 millió 700 ezer "igen tehetős" ember van, akiknek vagyona személyenként meghaladja a 6 millió jüant (208 millió forint), vagyis dollármilliomosnak számít. Minden tízből hatan férfiak, átlagéletkoruk 39 év.

A szupergazdagok kategóriájába 63.500 kínait soroltak, akiknek a személyes vagyona több mint 100 millió jüan (3,5 milliárd forint). Számuk 10 százalékkal gyarapodott a tavalyi év azonos időszakához képest, 80 százalékuk férfi, átlagéletkoruk 41 év.

A kínai ipari bank és a Hurun Report kutatóintézetének munkatársai a magáncélú banki ügyletekre alapozottan vizsgálódtak, s elemezték a luxustermékek kínai fogyasztóinak szokásait és életmódját. Kimutatták, a legtöbb luxusmárka haszonélvezője a kínai gazdagoknak. A külföldi vásárlások összetételét tekintve a legnépszerűbbek az órák 65 százalékkal, ezeket követik a ruhák és a kiegészítők, majd a bőr termékek, az ékszerek, a kozmetikumok, az elektronikai cikkek, a borok és a műtárgyak.

A statisztika szerint a vásárlások között 19 százalékkal a turisztikai szolgáltatások vezetnek, 15 százalékot ért el a napi fogyasztási cikkek aránya, 12 százalékot pedig a gyerekek oktatására fordított összeg tesz ki.