Nem épül mélygarázs a szekszárdi városközpontban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tervek szerint nem épül mélygarázs Szekszárdon, a városközpont rehabilitációjának keretében, amelynek idén csak az első része valósul meg.

A mintegy 2,5 milliárd forintos projektről, amelyhez 1,72 milliárd forintos európai uniós támogatást nyertek el, Horváth István (Fidesz-KDNP) elmondta: az önkormányzat a piactér rekonstrukciójával kapcsolatban azt kérte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől(NFÜ), hogy áttervezhesse a beruházást, és ezzel párhuzamosan a másik helyszínen, a Béla király téren már idén elkezdődhessen a munka.

Az NFÜ kedvezően állt a kérésükhöz - tette hozzá a polgármester.

A mostani elképzelések szerint a jövőre készülő, új, fedett piactéri csarnok alatt nem épülne mélygarázs, amely mintegy 600 millió forinttal csökkentené a költségeket. Az áttervezésre azért van szükség, mert az első költségvetés óta körülbelül 300-350 millió forinttal kerülne többe a szekszárdi városközpont felújítása, amelyre 2011-ben kötötte meg a támogatói szerződést az önkormányzat.

Horváth István azt is elmondta, hogy a Béla király tér és a vármegyeháza környékének bruttó 750 millió forintos rekonstrukciója változatlan tartalommal idén májusban kezdődhet el. A kivitelezésre 2011-ben keretmegállapodást kötött a város a Reneszánsz Zrt. és a ZÁÉV Zrt. nyílt közbeszerzési eljáráson kiválasztott konzorciumával.

A Béla király téren több átalakítást végeznek; jelentősen korlátozzák a gépjárműforgalmat, és megszűnik a közlekedést jellemző bizonytalanság. Szekszárd történelmi gyökereinek megfelelően hangsúlyos szerepet kap a városban eltemetett I. Béla király és Szent László király szobra, amelyeket egymás mellett helyeznek majd el, valamint megnyitják a történelmi vármegyeháza jelenleg elhanyagolt, "szlömösödött" kertjét a városlakók előtt.