Lejtőn a régió befektetésiingatlan-piaca

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Közép-Európa befektetésiingatlan-piacain a befektetések értéke 847 millió euró volt az idei első negyedévben, ez jelentősen elmarad a 2011 azonos időszakától.

Közép-Európa  (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia) befektetésiingatlan-piacain a befektetések értéke 847 millió euró volt az idei első negyedévben, ez jelentősen elmarad a 2011 azonos időszakában mért 1,3 milliárd euró összbefektetéstől - közölte a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó legfrissebb elemzésében az MTI-vel.

Hozzáteszik azonban: az érték túlszárnyalja ugyanakkor a 2010 első negyedévében befektetett 465 millió eurót.

A 2012-es nehéz évkezdést követően - a Cushman & Wakefield becslése szerint - a teljes éves befektetés eléri majd a 4,75 milliárd eurót. Ez jóval elmarad a tavalyi 6,1 milliárd eurótól, és tükrözi a finanszírozási problémákat, valamint a kisebb minőségi ingatlankínálatot az olyan piacokon, mint például Magyarország.

Az idei első negyedévben továbbra is Lengyelország vezeti a régió ingatlanbefektetési listáját, csaknem 728 millió euró befektetéssel, amely jóval meghaladja a tavalyi utolsó negyedévben mért értéket.
Csehország, Szlovákia és Magyarország aktivitása elenyésző, míg Romániában 99 millió eurót tett ki.

A kiskereskedelmi befektetők továbbra is az összes befektetés 47 százalékát adják, ezt követi az irodapiac és az ipari ingatlanok piaca, 40 illetve 12 százalékkal.