Lebontják a rossz állapotú bérlakásokat Székesfehérváron

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Rossz műszaki állapotban lévő önkormányzati szociális bérlakás lebontásáról döntött Székesfehérvár közgyűlése, a problémás ingatlanokat felszámolják.

Újabb, rossz műszaki állapotban lévő önkormányzati szociális bérlakás lebontásáról döntött Székesfehérvár közgyűlése; a hasonlóan problémás ingatlanokat a jövőben folyamatosan felszámolják.

A Palotai út 13. szám alatti épület bontására vonatkozó előterjesztést a képviselők 19 igen szavazattal, egyhangúlag támogatták.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester az ülést követően az MTI érdeklődésére elmondta: elindult egy folyamat a Móri út 8. szám alatti ingatlan lebontásával, és az a mostani döntéssel sem zárult le, hanem folytatódni fog.     "Nagyon fontos, hogy ezekből ne legyen politikai ügy. Az előkészítés a szakma feladata, a politikának csak a döntést kell felvállalnia, mint tette azt e két esetben is" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy vannak még hasonlóan problémás helyszínek a városban, amelyeket szakmailag jól előkészítve, emberi módon és jogszerűen kívánnak megszüntetni. "Nagyon nagy problémák vannak a Hosszúsétatéren, a Széchenyi utca 76. szám alatt és a Mura utcában is. Ezek a gócpontok évtizedek során alakultak ki, ezért néhány hét vagy hónap alatt nem lehet megoldani a felmerült gondokat. Viszont a megoldás nem maradhat el ezek esetében sem, mert az a célunk, hogy mindenki emberi körülmények között élhessen a városban" - tette hozzá a polgármester.

Cser-Palkovics András megemlítette, hogy a most lebontásra ítélt, Palotai út 13. szám alatti épületben két család lakott, normális életvitel szerint: a gyerekek iskolába járnak, a szülők dolgoznak. Őket más bérlakásokban helyezték el.

A határozati javaslat szerint az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező ingatlant éveken keresztül szociális bérlakásként hasznosították. Az ingatlan kezelője 2010-ben jelezte az önkormányzatnak, hogy a lakóépületek igen rossz műszaki állapotban vannak, azok felújítása nagy anyagi ráfordítást igényelne, ezért szükséges azok lebontása.

A bontási engedélyt Polgárdi jegyzője adta ki 2010. június 3-án. Azóta a bérlők lejáró, határozott idejű lakásbérleti jogviszonyait nem újították meg, a megüresedő lakásokra új bérlőket nem jelöltek ki, a megürült lakásokba beköltöző, jogcím nélküli lakáshasználókat a lakásokból kilakoltatták. Az ingatlan jelenleg üres, mert az abban korábban lakó két, bérleti joggal rendelkező család elhelyezése nemrégiben megtörtént.

A Móri út 8. szám alatt jogszerű bérleti szerződéssel lakó két család és 29 ottani illegális lakáshasználó kiköltöztetéséről március 1-én döntött a székesfehérvári közgyűlés. A rendkívüli ülésen hozott döntés értelmében az életveszélyessé vált ingatlanban jogszerűen tartózkodó két családot másik önkormányzati lakásba költöztették.

A jogcím nélküli lakók elhelyezésével kapcsolatban semmilyen elhelyezési kötelezettsége nem volt az önkormányzatnak, de emberiességi megfontolásból nekik átmeneti szálláson, nevelőotthonban, illetve a kríziskezelő központban biztosítottak ideiglenesen helyet. Az épületet azóta lebontották.