Idén stagnál az irodapiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az idén három irodaház átadása várható, de a spekulatív fejlesztők hiánya miatt jövőre sem lépi át az új irodaterület a 2003-as szintet, a következő év jobb lehet.

Az idén az első negyedévében csupán egy új irodaházat adtak át, a 2.300 négyzetméteres IQ nevűt a VI. kerületi Vörösmarty utcában. Ebben az évben további két, nagyobb beruházás átadása várható: az Atenor Váci Greens első fázisa 16.000 négyzetméter irodaterülettel, és a Skanska által fejlesztett 17.500 négyzetméteres Green House, ugyancsak a Váci úton.

A DTZ összesítése szerint az idei első félévben az 53.250 négyzetméter bérbe adott budapesti irodaterület 32 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakinál, és 17 százalékkal maradt el a 2001 óta regisztrált átlagos negyedéves szinttől.

A közlemény megjegyzi, hogy a kínálatban minimális az egybefüggő, legalább 5 ezer négyzetméteres bérbe adható terület. Ezt a piaci rést használta ki néhány fejlesztő, és legalább 50 százalékos előbérlettel új építésbe kezdett. Ezek azonban csak 2014-re készülnek el. Ide tartozik például a Váci út és a Dózsa György út sarkán, a volt Volga szálló helyén épülő irodaház, amelyet a Futureal építtet. A 20 ezer négyzetméternyi terület felét kibérelte a KPMG könyvvizsgáló.