A válság felértékelte az ingatlanközvetítőket

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Míg a válság előtt, 2007-ben az eladott ingatlanok 45 százaléka cserélt gazdát közvetítőkön keresztül, az arány tavaly már 53 százalékra emelkedett.

Míg a válság előtt, 2007-ben az eladott ingatlanok 45 százaléka cserélt gazdát közvetítőkön keresztül, az arány tavaly már 53 százalékra emelkedett - ismertette Déry Attila, az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat vezető elemzője hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Az eladási megbízások 25-30 százaléka kizárólagos, ekkor a közvetítői jutalék 3,5-4 százalék, míg az egyéb megbízásoknál 5 százalék - számolt be Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója. Az értékesítési idő 4 héttől 6 hónapig tart az OC-nál, egy közvetítő átlagosan 2-3 lakást értékesít negyedévente - tette hozzá.

Déry Attila ismertette: a válság előtt a deviza alapú hitellel történő vásárlás olcsóbb volt a bérletnél, ma már azonban a bérlet jár a kisebb havi kiadással.

Aki ma befektetési céllal vásárol használt lakást, az 10 éves távlatban 8-9 százalékos hozammal kalkulálhat az OC hozam-számítása szerint.

Budapesten a használt téglalakások átlagos bérleti díja 1.370 forint négyzetméterenként, míg a használt panelben 960 forintért lehet négyzetméterenként lakást bérelni. A családi házaknál ez az összeg 930 forint.

Az első negyedévben 20 százalékkal több lakás kelt el, mint egy évvel korábban. Ez országosan 500 új, és több mint 10 ezer használt lakást jelent. Ez a kiugrás azonban csak időleges, Déry Attila előrejelzése szerint az idei forgalom a tavalyival lesz azonos.