Az új ingatlanos adó lehetséges hátrányai

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megalapozatlannak és igazságtalannak tartja az értéknövekedési hozzájárulásról szóló tervezetet az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület.

A legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő IFK állásfoglalásában azt írja, közgazdaságilag megalapozatlan az értéknövekedési hozzájárulás. A magyar és nemzetközi tulajdonú cégek összefogásával megalakult szervezet szerint bár a tervezett sarc célja a településfejlesztés elősegítése lenne, a gyakorlatban hosszú távon éppen akadályozná azt.

A gazdasági okokat boncolgatva az IFK úgy látja, hogy az ingatlan aktuális forgalmi értékét “nem a településrendezési eszközök vagy egy az önkormányzatok által elkészített ingatlanérték-kataszter” határozza majd meg, hanem a piaci kereslet és a kínálat.

A szervezet közleménye arra is kitér, hogy a tervezet alapján az önkormányzat határozhatja meg szubjektív szempontok alapján az ingatlan „bázis” értékét és az értéknövekedés mértékét is, ami további problémákat vet fel. Hosszú távon akár pont az eredeti cél ellenkezőjét, a települések egészséges fejlődését is akadályozhatja, ha kivetik az önkormányzatok az értéknövekedési hozzájárulást.

Igazságtalannak is tartják a kezdeményezést, mivel kötelező jelleggel vár ellentételezést egy olyan előnyért, amit az adott ingatlan tulajdonosa nem feltétlenül tud vagy tervez kihasználni. Ugyanitt említik azt a tényt, hogy ha az illető eladja ingatlanját, azaz érvényesíti az értéknövekedést, akkor az eladási és a beszerzési ár különbözete után adót köteles fizetni, azaz a telek felértékelődéssel szerzett jövedelmet összességében lényegesen nagyobb közteher sújtja, mint más jövedelmeket.

Az értéknövekedési hozzájárulást a tervek szerint akkor kell fizetni, ha az önkormányzat beruházása, illetve településrendezési döntése miatt növekszik egy ingatlan értéke. Ilyen lehet például a közpénzből megépített csatorna, út, vagy a mezőgazdasági terület lakóterületté való átminősítése. A mértéke az értéknövekedés legfeljebb 10 százaléka lehet.

Szaló Péter, belügyminisztériumi helyettes államtitkár a tervezetre érkező kritikákra reagálva korábban úgy nyilatkozott, a javaslat elsősorban az üzleti célú ingatlan tranzakciók megadóztatására nyújtana lehetőséget az önkormányzatoknak.