Béreljen világítótornyot!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Szardínia tengerpartjain szomorkodó, mára feleslegessé vált világítótornyokat ki lehet bérelni. Az egyikben ötcsillagos szállodát alakítottak ki, a világon elsőként.

Mivel a tartomány önkormányzata nem tudja vállalni a fenntartáshoz szükséges anyagi terheket, a 15 kihasználatlanul álló világítótornyot "bárki" bérbe veheti. Azért az idézőjel, mert nem olyan egyszerű igénybe venni a nem mindennapi lehetőséget: egyrészt csak hosszú távra, 30 évre adják bérbe az épületeket, másrészt a leendő lízingelőnek kötelessége felújítani a bérelt épületet.

Mivel a tornyok régóta kihasználatlanul állnak, legtöbbjük elég rossz állapotban van, vagy a megközelíthetőséggel vannak bajok, így mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki szívesen kibérelne egyet. A BBC szerint ez több millió eurós kiadást is jelenthet.

Az ötletet a hasznosításra az adta, hogy eddig Olaszországban egyedüliként ötcsillagos luxus üdülőszállóvá alakítottak át egy dél-szardíniai világítótornyot, írja az MTI. Alessio Raggio 42 éves üzletembernek hét évébe telt, míg sikerült bérbe vennie, helyreállítania és szállodává alakítania a Spartivento-fokon álló, csak egy magán földúton megközelíthető tornyot.

Az építmény ma egész Olaszország egyik legexkluzívabb szállodája, amelyben napi 1000 euróba kerül egy lakosztály a főszezonban. A történelmi épület átalakítása hárommillió dollárba került. Raggio 38 évre vette bérbe, és havi 3000 euró bérleti díjat fizet utána a tartományi kormánynak. A szardíniai illetékesek azonban azt szeretnék, ha a többi világítótorony szélesebb rétegek számára is elérhető panzióvá vagy boutiqueszállodává alakulna át.