Elkelt a francia kísértetfalu

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vevőt találtak a februárban eladósorba került francia szellemfalu árusítói. Az árverésen egy dél-koreai származású fotóművész lett a befutó, kb. 155 milliós ajánlattal.

Mint arról mi is hírt adtunk, a Limousin vidékén található Courbefy nevű apró települést meghirdették eladásra idén februárban. Az egykor 200 lakosú Courbefy a hetvenes évek végén kezdett elnéptelenedni, majd teljesen kiürült. A közelben élők szerint hajléktalanok, tolvajok és alkoholisták húzták meg magukat az üres falak között. Sőt, egyes pletykák szerint igazi szellemtanya a terület.

Ezen az állapoton a kilencvenes években szerettek volna változtatni, akkor az üdülőfaluvá alakítás ötlete merült fel. (Hasonlóan a minap említett feleslegessé vált szardíniai világítótornyokhoz, amelyeket hotellé volna célszerű alakítani az önkormányzat szerint.) Ez a terv végül kútba esett, a jelentős költségek miatt.

Courbefy

Végül az eladás mellett döntöttek, amelyet árverés formájában szerettek volna megoldani. Az első, februári aukció nem hozott eredményt, most viszont sikerült valódi érdeklődőkre találni. A Guardian című brit újság azt írja, hárman is licitáltak, volt egy belga és egy ír jelentkező, utóbbi egy valóságshow helyszínét látta a szellemfaluban. A végső nyertes azonban egy dél-koreai származású, amerikában élő fotós.

Az illető jóval a kikiáltási ár fölött vitte el a falucskát, 520 ezer eurót költve a nem mindennapi lehetőségre. Ezért az összegért tehát egy egész települést kapott, 21 épülettel, melyek között kápolna, uszoda és egy valódi XIII. századi várrom is található. Hogy milyen célból vásárolta meg Courbefy-t az illető, arról egyelőre nem tudni.