Tiszacash: nem spekulatívak a cég ügyletei

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A vezérigazgató-helyettes szerint mindig betartották a jogszabályokat, és a termőföldet közép- vagy hosszú távú befektetésként ajánlják, nem érvelnek spekulatív módon.

A cég közleményben reagált Budai Gyula nyilatkozatára, mely szerint spekulatív célú földfelvásárlások állhatnak a miskolci székhelyű vállalkozás jogügyletei mögött. Az elszámoltatási kormánybiztos ezért vizsgálatot rendelt el a céggel szemben, és ugyanezt kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A közleményben a Tiszacash Zrt. vezérigazgató-helyettese közölte: a termőföldet mindig közép vagy hosszú távú befektetésként ajánlják, nem érvelnek spekulatív módon. Azt hangsúlyozzák - folytatta -, hogy az elmúlt 14 év töretlen áremelkedése kizárólag a belső kereslet növekedésén alapul.

Ez, a cég szerint, látható például abból is, hogy a külföldiekre vonatkozó magyar földvásárlási moratórium 2011-ben esedékes eredeti lejárta előtt nem ugrottak meg hirtelen az árak, mint ahogy a moratórium meghosszabbításának hírére sem estek vissza (ami egy jellegzetes spekulációs esemény lehetett volna).

A társaság által közvetített adásvételek hozzájárulnak ahhoz, hogy értékálló és értéknövelő befektetési lehetőséghez jussanak azok a magyar magánszemélyek, akik a gazdasági válság miatt összeomlott pénzpiacokról és tőzsdékről elmenekültek - írta.

"A Tiszacash Zrt. piacvezetőként, 14 éve foglalkozik kizárólag termőföldek közvetítésével. Mindig is betartotta a vonatkozó jogszabályokat, illetve korrekt üzleti és piaci magatartást tanúsított - fejtette ki Polyák László, aki hangsúlyozta: a cég által közvetített termőföld adásvételek vevői kizárólag magyar magánszemélyek széles köréből (gazdálkodók, megtakarítással rendelkező vállalkozók vagy munkavállalók) kerülnek ki.

Budai Gyula az MTI-nek csütörtökön megküldött tájékoztatásában közölte: az álláspontja szerint a Tiszacash-sel "szoros kapcsolatban álló" Magyar Termőföld Ingatlanhasznosító Kft. olyan űrlapokkal tesz ajánlatot termőföldvásárlásra, amely több szempontból is sértheti az adatvédelmi törvényt. Ezzel kapcsolatban  állásfoglalásért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordult.