Lezuhantak az ingatlanárak Sanghajban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tizenhat havi mélyponton vannak az ingatlanárak Kínában, amelynek következtében éves csúcsra nőtt májusban az újépítésű ingatlanok értékesítése Sanghajban.

Éves bázison átlagosan 0,3 százalékot estek az ingatlanárak májusban Kínában, vagyis a négyzetméterenkénti átlagár jelenleg 8.684 jüan (330 ezer forint) - derül ki az ország legnagyobb ingatlanpiaci honlapját üzemeltető SouFun Holdings hétvégi jelentéséből.

Az ingatlanárak töretlen csökkenése kilencedik hónapja tart, a jelenlegihez hasonlóan alacsony átlagárakra legutóbb 2011 januárjában volt példa. Az árak természetesen tartományonként és városonként is eltérőek, a 10 legnagyobb kínai városban például az országos átlagnál is nagyobb, 0,5 százalékos csökkenést regisztráltak áprilishoz képest.

Fél százalékkal estek vissza az elmúlt hónapban az árak a kelet-kínai Sanghaj városában is, ahol az újépítésű ingatlanok négyzetméterenkénti ára jelenleg 22.450 jüan (854 ezer forint) körül alakul. Májusban - az alacsony árak mellett a bevételeiket növelni igyekvő ingatlanfejlesztők készletkiárusításainak köszönhetően - egy éve nem látott magasságokba kúszott az ingatlanértékesítés volumene.

A hónap során a sanghaji kereskedők összesen 806 ezer négyzetmétert értékesítettek, 32 százalékkal többet, mint áprilisban - derül ki az iparági statisztikákból. A kereslet fellendülése elsősorban a legolcsóbb, négyzetméterenként 13 ezer jüanes (500 ezer forint) és a drágábbik vég, a négyzetméterenként több mint 30 ezer jüanes (1,1 millió forint) lakásoknál mutatkozott.

Az ingatlanfejlesztők azt követően kezdtek kiárusításba, hogy a kormány egy áprilisi közleményében úgy fogalmazott: fenntartja a két éve fennálló, a túlfűtött ingatlanpiac lehűtését szolgáló szigorú szabályozását. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem enyhítenek a szűk kölcsönfelvételi lehetőségeken, korlátozzák a már lakással rendelkező családok második és harmadik lakásvásárlását, nem csökken a lakásvásárlásnál kötelező önrész megemelt aránya, s fennmarad az ingatlanadó is a kínai nagyvárosokban.