A világ legnagyobb faháza

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

14 emeletes óriás faház épül Norvégiában, Bergenben. A maga nemében egyedülálló alkotás a világ legnagyobb fa lakóépülete lesz.

Az épületet a Bergen Region Housing nevű cég tervezi felépíteni Bergen városában, kilátással a legendásan gyönyörű fjordokra. A leendő kivitelező szerint a 14 emeletes lakótömb a legnagyobb fa lakóépület lesz az egész világon.

A projekt apropóját két dolog adja. Egyrészt a fenntartható alapanyagokból való építkezést hirdetné. Ennek a jelentősége egyre nő, ahogy növekszik az igény a környezetbarát, megújuló anyagok használatára. Másrészt a Norvégia erdőiparában rejlő hatalmas potenciálra is rávilágítana az épület.

“A legnagyobb kihívás egy 14 emeletes faház építésekor, hogy kivédjük az erős szeleket és megelőzzük a nagyobb kilengéseket” - idézi a Bergen Region Housing sajtóközleményét a Reuters hírügynökség. Az építményre tetőteraszt, kis belső udvart és japánkertet is terveztek, emellett homlokzatának egy része üvegből készül, a látványt sem kezelik tehát mellékes tényezőként.

A hatalmas faszerkezetet előre gyártott elemekből szerelik majd össze, amivel valamelyest csökkenthető a munkálatok időigénye. Az előzetes tervek alapján 2014-re valósulhat meg a beruházás.