Balaton: a kisebb nyaralók a népszerűek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Legkönnyebben a tóhoz közeli, kis telken fekvő, 60 négyzetméter körüli, 2 hálószobás, 4-6 fő elhelyezésére alkalmas nyaralókat lehet kiadni, napi 3-5 ezer forintért.

Az OTP Ingatlanpont közlemánye szerint a Balatontól 3-4 km távolságra lévő üdülők esetében már nem beszélhetünk ekkora népszerűségről. Sőt, ezeket az ingatlanokat szinte lehetetlen kiadni, mint ahogy a vízhez közelebb eső, de nagy alapterületű (kb 300 nm) nyaralók esetében is hiába várják a bérlőket a tulajok.

A cég szerint a gazdasági válság  által okozott visszaesést követően újraindult a vízparti üdülő apartmanok bérbeadása, vagyis sokan vásárolnak a környéken nyaralót befektetési célzattal.

Tíz-tizenöt éve a Fertő-tónál is sokan vásároltak kiadási céllal üdülőket. A leggyakoribb üdülőtípus itt a faház, ilyet már napi 5 ezer forinttól lehet bérelni, 4 főre. A kertes téglanyaralók napi díja 10-15 ezer forint, de ezekben 6-8 ember is elfér. Hasonló az ár a közeli Mosoni-Duna környékén is - írja az MTI.

Az OTP Ingatlanpont megjegyzi, hogy a fesztiválok idején - mint például a soproni Volt, Zamárdiban a Balaton Sound, illetve a tokaji Hegyalja - megélénkül a kereslet. E rendezvények ideje alatt a bérleti díjak is felszöknek, elvileg tehát szépe bevételt lehetne szert tenni. Ugyanakkor sokan nem szívesen adják ki ingatlanjukat a fesztiválozóknak, attól tartva, hogy megrongálják a nyaralót.