Növelheti a lakásárakat a dugódíj

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A dugódíj hosszabb távon növelheti az érintett városrészben az ingatlanárakat a BDO Magyarország szerint.

A dugódíj esetleges bevezetéséről várhatóan ősszel születik végleges döntés. A BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég véleménye szerint a pesti külső körutak és a budai körút által határolt védett zóna kialakítása tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

A BDO számításai szerint öt budapesti kerület teljes mértékben, öt vagy hat további pedig részlegesen az övezet területére esik majd. Ez azt jelenti, hogy a fővárosi lakásállomány 20-25 %-a a tervezett behajtási övezeteken belülre kerül majd, ami ha nem is rövid távon, de érezteti majd hatását ezen ingatlanok árában. is.

Mint arra a BDO is felhívta a figyelmet, ennyi lakás esetében pénzügyi szempontból már az is jelentős volument jelentene, ha csak átlagosan 1%-kal változik az övezetbe került lakások értéke. Az ingatlanok árát növelheti a visszaeső forgalom miatt csökkenő szmog és zaj, a javuló parkolási lehetőségek és hogy gyalogos övezetek alakíthatók ki. Csökkentheti viszont az árakat a túlzsúfolttá váló tömegközlekedés, vagy a nehezebb megközelíthetőség, vagy az övezetből való macerásabb kijutás.

A BDO arra számít, hogy a behajtási övezetben található lakások összértéke a régóta várt ingatlanpiaci stabilizáció után gyorsabban és lendületesebben növekszik majd, mint az övezeten kívül található ingatlanok esetében.