Méregdrága porcelánház Kínából - VIDEÓ

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

400 millió darab porcelán, különleges szobrok és több tonnányi kristály: ezek díszítik egy kínai város legfeltűnőbb épületét.

Tiencsin (Tianjin) egy 12 milliós nagyváros Kínában. Egy ekkora településnek sok érdekes látnivalója akad, de a legfőbb turistalátványosságuk a Porcelán Ház. A Heping kerületben található építmény több mint 100 esztendős múltra tekint vissza. Az idők során volt a pénzügyminiszter szálláshelye, bank, de az igazi “karrierje” magánkézbe kerülése után indult be.


Az épületet 2002-ben vásárolta meg egy helyi üzletember, Zhang Lianzhi. A dúsgazdag úriember hobbija a porcelán gyűjtés, és a francia stílusú építményt is e különleges hobbijával varázsolta egyedülállóvá.

Zhang négy évnyi megfeszített munkával porcelánba burkolta a ház teljes külső felületét. Ehhez a világhálón fellelhető cikkek szerint 400 millió darab porcelánt használt fel - melyek ráadásul nem épp olcsó darabok. A Tang és a Csing-dinasztia korából származó tányérok, vázák és állatfigurák önmagukban is jelentős értéket képviseltek. A képet márványszobrok és sok tonnányi természetes kristály teszik teljessé - a dekoráció összértéke kb. 2 milliárd jüan, vagyis cirka 74 milliárd forint....

Még több kép és infó itt illetve itt érhető el.