Mennyibe kerül egy átlagos albérlet?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szakértői becslés szerint 10% körül alakul a befektetési célból vásárolt lakások átlagos hozama. Vidéken 40 ezret, Budapesten 60 ezret szánunk átlagosan az albérletre.

Mivel a befektetés csak abban az esetben térül meg, ha az ingatlant bérbe lehet adni, az Otthon Centrum áttekintette az átlagos kínálati bérleti díjakat. Kelet-Magyarországon a használt panellakás négyzetmétere 890 Ft-ért, a téglalakásé pedig 1.120 Ft-ért bérelhető átlagosan, Nyugat-Magyarországon ezek a számok 700 és 1.200 forint körül alakulnak.

Budapesten a használt panellakás 1.180, míg a téglalakás 1.530 Ft/négyzetméter árral várja az egyetemisták néhány hét múlva esedékes rohamát. Az albérletek közül a fővárosban a havi 60 ezer forintos ingatlanok a legkeresettebbek, vidéken 40 ezer Ft körül választanak a legtöbben.

Mekkora hozamot biztosít egy panellakás?

Az OC tíz százalékra teszi a befektetési céllal vásárolt lakások várható hozamát. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a nyugat-magyarországi használt téglalakás hozama a legjobb jelenleg, ez eléri a 9,95 százalékot. Budapesten a panellakásokon 9,45 százalék hozam érhető el, a használt téglalakás esetében ez a szám 8,3 százalék körül alakul.

A ingatlan franchise hálózat ezeket a számokat 10 éves befektetési időtartammal kalkulálva határozta meg, az eladási árat és a bérleti díjat is csak a várható inflációval korrigálták.