Jó ötlet volt-e az eszközkezelő?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Matolcsy György szerint mindössze 8 ingatlant vett meg az év elején létrehozott Nemzeti Eszközkezelő július végéig. Idén elvileg 8000 lakás megvételéről volt szó.

A nemzetgazdasági miniszter írásbeli válasza szerint Nemzeti Eszközkezelő Zrt. július 25-ig összesen 8 ingtalant vett meg a bankoktól. Az korábban általunk is közzétett tervek szerint havonta maximum 1500, idén összesen 8000 lakás megvételével kalkuláltak, ettől a jelek szerint drasztikusan elmaradnak az eredmények.

Az Eszközkezelő intézményét azért hívták életre, hogy a bedőlt lakáshitelüket fizetni nem tudókon segítsenek. A működés lényege, hogy az Eszközkezelő megvásárolja a tartozás miatt kényszerértékesítésre kijelölt lakást a banktól, amit a korábbi adós ezután bérelhet, immáron az államtól. Így a lakhatása biztosított marad és ha hamarosan ismét stabilizálódik az anyagi helyzete, akkor ismét visszavásárolhatja az ingatlant. A jelek szerint a gyakorlatban azonban nem működik egyelőre a fenti modell, hiszen mindössze 8 ingatlan került eddig a rendszerbe.

Fotó: MTI

Matolcsy György magyarázatképpen arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a szám csak a 2012. június 20-a előtti feltételeknek megfelelő hiteladósoktól megvásárolt ingatlanokat jelenti. Június 26-án jelentősen könnyítettek a bekerülési feltételeken, azokat ugyanis túl szigorúan határozták meg. Márpedig a bankokkal a módosítást követően előbb külön újra kell kötni a vonatkozó szerződéseket.

Július 25-ig nyolc ingatlant vett meg a bankoktól a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. A szám az idei évre tervezett nyolcezres darabszám, illetve a társaság korábbi nyilatkozatai tükrében igen kicsinek tűnik. A pénzügyi szolgáltatók által kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok közül azok kerülhetnek be a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által működtetett programba, amelyeknél egyszerre teljesül az ingatlanra, a hitelszerződésre, valamint a szociális rászorultságra vonatkozó összes törvényi feltétel, és az adásvételhez a hitelező hozzájárul.

Az éves lakbér induláskor a devizahitel felvételekor megállapított forgalmi érték 1,5 százaléka, majd az inflációval emelkedik: ez nem jelent vállalhatlan terhet, és a piaci áraktól jóval elmaradó tarifát eredményez. Az Eszközkezelő csak azt a lakást vásárolhatja meg, amelyben legalább egy, családi pótlékra jogosult gyerek lakik, illetve a háztartás egyik tagja aktív korú ellátásban vagy lakásfenntartási támogatásban részesül. A programhoz mind a deviza-, mind a forintalapú jelzálogkölcsönnel rendelkező adósok csatlakozhatnak.