Tízezreket spórolnának az árfolyamgáttal

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az árfolyamgátat igénybe vevők 10-30 ezer forintos törlesztőrészlet-csökkenésre számítanak az Ipsos felmérése szerint. A pénzt a többség félretenné.

A felmérést 2012. július 6-16. között, a 18-65 év közötti devizahitellel rendelkező lakosság körében, 500 fős mintán végezték, a Budapest Bank kérésére. A felmérésben olyan személyek vehettek részt, akik 2012. április 1. óta szerződtek, a szerződés folyamatban van vagy szándékukban áll belépni az árfolyamgát rendszerbe.

A válaszadók 10-30 ezer forintos csökkenésben bíznak a havi részleteket illetően, ezt az összeget a megkérdezettek 47%-a részben vagy egészben meg kívánja takarítani. A devizahitelesek többsége fizetési nehézségekkel küzd, de reméli, hogy a rögzített időszak után is boldogul majd az újra megemelkedő részletekkel.

A megkérdezettek családi költségvetésének átlagosan 40 százalékát teszi ki az elmúlt évek során jelentősen megnövekedett havi törlesztőrészlet, és válaszadók több mint felének 70 ezer forintnál magasabb a havi törlesztése.

Nem meglepő, hogy a felmérés szerint az árfolyamgátat igénybe venni szándékozó devizahitelesek 81 százaléka tartós vagy átmeneti fizetési problémái miatt él ezzel a fizetési könnyítéssel, a megkérdezettek 16 százalékának viszont eleve nem okoz gondot a törlesztés, azért veszik igénybe az árfolyamgátat, mert kedvező lehetőségnek tartják.

Az árfolyamgát igénybevétele után a megkérdezettek 10-30 ezer forintos törlesztőrészlet-csökkenésre számítanak. Ezt az összeget a válaszadók közel fele meg kívánja takarítani, a megtakarítani szándékozók között a leggyakoribb cél a későbbi hiteltörlesztés elősegítése (37 százalék), a biztonsági tartalék képzése (ezt tervezi a válaszadók 20 százaléka), valamint a gyermekek támogatása (13 százalék ezt a választ adta).

A Budapest Banknál augusztus 1-jéig több mint 2.500-an igényelték az árfolyamgátat. A pénzintézet adatai szerint egy átlagosnak számító, 7,5 millió forintos, 2007 januárjában folyósított 20 éves futamidejű svájci frank alapú deviza jelzáloghitel havi törlesztőrészlete 381 svájci frank. Ennek forint ellenértéke 240 forintos árfolyamon 91.440 forint. A rögzített 180 forintos árfolyamon számolva a havi törlesztőrészlet 68.580 forint lesz, tehát ebben az esetben 22.860 forinttal kell kevesebbet fizetni az adósnak az árfolyamrögzítés ideje alatt.