Ingatlanárverés számlatartozás miatt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az év végéig legalább 400 ingatlant árvereznek el Horvátországban. A hiteltartozások miatt házak, lakások, nyaralók, sőt egy benzinkút is kalapács alá kerül.

Eszék-Baranya megyében (Osjecko-baranjska zupanija) mintegy 160 ingatlan kerül kalapács alá hamarosan, ennek fele a magyarok lakta Baranyában található - olvasható az Új Magyar Képes Újság horvátországi magyar hetilap internetes oldalán.

Lakóingatlanok mellett telkek, szántóföldek, erdők, szőlőültetvények, üzlethelyiségek és egy 7,7 millió kunára (1 HRK=37,39 Ft) becsült benzinkút 55 százalékos tulajdonrésze is szerepel a horvát gazdasági kamara (Hrvatska gospodarska komora) árverési ingatlan-nyilvántartásában. A Tehnic és az INA közös tulajdonát képező kút üzletrészét várhatóan a horvát olajtársaság vásárolja fel szeptember 12-én, hogy így hajtsa be a társtulajdonos tartozását.

Szinte naponta kerülnek fel újabb és újabb tételek a listára, leggyakrabban hitel- vagy közüzemi tartozás miatt, de mobiltelefon-számla is végrehajtható. A pénzintézetektől kezdve a közüzemi vállalatokon át a mobilszolgáltatóig igen változatos a végrehajtók sora.

A végrehajtás alatt álló ingatlanok közül az üzlethelyiségek és a beépítetlen területek a legkelendőbbek, házakat és lakásokat ritkábban vásárolnak árverésen az emberek - mondta a Glas Slavonije napilapnak Robert Gojevic, a pélmonostori (Beli Manastir) járási bíróság elnöke.

Az ingatlanok értékét a bíróság állapítja meg. Az első árverésen az ingatlant nem lehet a becsült érték kétharmada alatt megvásárolni, a második alkalommal meghirdetett tételeket azonban már az ár egyharmadáért is meg lehet szerezni.

Országos szinten összesen 1299 végrehajtás vagy csődeljárás miatt kalapács alá kerülő ingatlan szerepel a horvát gazdasági kamara honlapján közzétett ingatlan-nyilvántartásban.