Magyarokat is érint a horvát ingatlanadó

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hazai ingatlantulajdonosok is érdeklődve figyelhetik a horvát fejleményeket; új ingatlanadót vezetnek be jövő év elejétől Horvátországban.

A horvát pénzügyminiszter bejelentése szerint 2013. január 1-től megadóztatják az ingatlanokat. Az új rendszert három lépésben léptetik életbe, és a helyi adókat váltja le - írja a Napi Gazdaság. Slavko Linic pénzügyminiszter szerint az intézkedés összhangban van a többi európai ország gyakorlatával.

Az új adóteher nem az alapterület szerint kerül megállapításra, hanem az ingatlan tényleges értéke alapján. Ez elsősorban a kihasználatlan ingatlanokat sújtja, ezek esetében az átlagosnál magasabb összegre lehet számítani.

A rendelkezés céljaival kapcsolatban Linic úgy fogalmazott, nem a pénzszerzés motiválta a rendelet megalkotóit. Úgy véli, az uniós csatlakozást megelőző, az ország fejlesztéséhez szükséges lépésről van szó.

A miniszter azt nyilatkozta, hogy egy évre lesz szükség az értékbecslések elvégzésére. Ez némiképp árnyalja a képet a bevezetés idejével kapcsolatban, mindenesetre arra elvileg 2013. január 1-től kerülhet majd sor.