Terjednek a zöld irodaházak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Magyarországon is terjednek a zöld minősítések az irodaházaknál.

Az irodaházak és a bevásárlóközpontok fejlesztői igyekeznek zöld minősítést szerezni a projektjükre Magyarországon, az irodáknál két év múlva már az A-kategóriás területek 10 százaléka rendelkezni fog ilyen minősítéssel - közölte a Colliers International ingatlantanácsadó az MTI-vel.

A minősítések terjedését segíti az a tény, hogy egyes nemzetközi cégeknél követelmény, hogy ilyen épületekben béreljenek irodát.

A két legelterjedtebb minősítési rendszer az angol hátterű BREEAM, valamint az amerikai LEED. Budapesten, az irodáknál a BREEAM használata a gyakoribb. Hasonló a helyzet, ha az építés alatt álló vagy hamarosan induló fejlesztéseknél is, 2014 végéig négy BREEAM és két LEED minősített épület átadása várható, ez összesen 112 ezer négyzetméternyi új zöld irodaterületet jelent.

Fotó: Wikipédia

Az irodaházak mellett a bevásárlóközpontoknál is megjelentek a zöld fejlesztések. Első képviselőik a Campona, illetve a Pólus Center bevásárlóközpont, amelyek az elsősorban az üzemelést díjazó BREEAM In-Use "Good" minősítést szerezték meg. A nemrégiben átadott szegedi Árkád bevásárlóközpont a német DGNB arany fokozatát kapta, a most épülő XII. kerületi Hegyvidék Üzletközpont a BREEAM "Very good" előminősítést szerezte meg.

Az ipari ingatlanok közül a ProLogis Park Budapest-Sziget egyik épülete szerzett BREEAM In-Use minősítést.

A minősítések több fokozatúak, szólhatnak a tervnek, az új, elkészült épületnek, illetve meglévőnek is, de rendszerint felújítás után. Arra is van mód, hogy az épület egy részét - egy bérleményt - minősítsenek. A különféle minősítések között nincs lényeges különbség, a magasabb fokozatú minősítés a kevesebb energiát fogyasztó, illetve környezetbarátabb épületeknek jár.