Ingatlanmutyira gyanakszik a DK

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Demokratikus Koalíció szerint telekspekuláció áll az Audi logisztikai központjának lehetséges helyszínével kapcsolatos szerződés mögött.

A DK szerint telekspekuláció áll annak hátterében, hogy előbb a győri önkormányzat ügyvédje, majd rajta keresztül egy offshore-hátterű cég szerezte meg annak a teleknek egy részét, amely az Audi logisztikai központjának lehetséges helyszíne. A DK az alaptörvénnyel ellentétesnek tartja a szerződést és a semmissé nyilvánítását sürgeti.

Az esetről a hvg.hu számolt be először múlt pénteken, azt állítva: "kincset érhetnek" ma már azok a győri ipari parknál lévő földek, amelyek nagy részét tavaly ősszel még szántóföldként vásárolta fel Rákosfalvy Zoltán ügyvéd. A hírportál írása szerint a földhivatal időközben engedélyezte a földterület átminősítését, s a határozat is utal arra, hogy az "előreláthatólag a bővülő Audi-gyár további sikeres működését hivatott kiszolgálni".

Neupor Zsolt, a DK győri önkormányzati képviselője kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a telek nagy része idén egy olyan kft. birtokába került, amelynek tulajdonosa egy offshore-hátterű luxemburgi részvénytársaság.

Szavai szerint mivel az ingatlan az Audi-gyár és egy főút kereszteződésében van, várható volt, hogy az üzem erre bővülhet. Hozzátette azonban: kevesen tudhatták, hogy mekkora telket érdemes vásárolni, és véleménye szerint célzatosságra utal az is, hogy noha a városnak elővásárlási joga volt a telekre, nem élt vele.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a luxemburgi bejegyzésű cégek nem először tűntek fel a megyeszékhelyen. Elmondta: a 2009-ben a győri belvárosban átadott parkolóházat tulajdonló cég szintén egy luxemburgi vállalaté, emögött pedig ugyanaz a két offshore-hátterű vállalkozás áll, amelyek az "Audi-telket" birtokló céget alapították. Arra is kitért, hogy az önkormányzati parkolócég tizenöt évig havi 40 ezer euró bérleti díjat fizet a tulajdonosnak.

Varju László, a DK országgyűlési képviselője mindezt úgy értékelte: a sajtótájékoztatón ismertetett üzleti modellel kiépült "a nemzeti offshore-együttműködés rendszere".

Kifejtette ugyanakkor, hogy az alaptörvény értelmében az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon, nemzeti vagyon átruházására vagy hasznosítására vonatkozó szerződés pedig csak olyan szervezettel köthető, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése és tevékenysége átlátható. Ennek alapján a DK megítélése szerint az említett szerződések ellentétesek az alkotmánnyal.

Neupor Zsolt ezt azzal egészítette ki, hogy a polgári jogi szabályok alapján a jogszabályba ütköző, illetve a jó erkölcsöt sértő szerződések semmisek. Közölte: a DK azt sürgeti, hogy a győri önkormányzat erre hivatkozva indítson pert a jogügyletek semmissé nyilvánítása érdekében. Hangsúlyozta azonban, hogy erre bárkinek lehetősége van, és ha a városvezetés nem lép, a Demokratikus Koalíció fogja kezdeményezni a szerződések semmissé tételét.