A közös albérlet a leggyakoribb idén

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tovább csökkent a panelházak népszerűsége a budapesti albérlet piacon. Némi meglepetésre a 70 nm körüli lakások a kapósak.

Spórolás közös albérlettel

A kiadó ingatlanok piacán hagyományosan komoly fellendülést generál az augusztus, elsősorban a felsőoktatásba kerülő hallgatóknak köszönhetően. Általában két típus népszerűsége szokott kiugrani, a többszobás lakásoké, melyeket többen összefogva bérelnek ki, illetve az egyszemélyes garzonlakásoké.

A Napi Gazdaság a Duna House elemzéseire hivatkozva azt írja, idén különösen népszerűnek bizonyultak a 70 nm feletti, többszobás lakások, amelyeket csoportosan bérelnek ki. A 70-110 négyzetméter közötti méretkategória átlagos szobaszáma 2,9 volt a vizsgált időszakban. A panel részesedése 22% körül alakult.

Az árak ugyanakkor nem tudtak emelkedni a fokozott kereslet dacára sem, sőt, enyhén csökkentek is. Az átlagos átlagos havi bérleti díj idén az első félév során 117 ezer forint körül alakult a fővárosi albérlet piacon, de augusztusban ez visszaesett kb. 108 ezerre.

Inkább téglablokkos, mint a panel

A Duna House ingatlan franchise aktuális  piaci elemzése szerint tovább folytatódott a fővárosi panellakások népszerűségének csökkenése. 2010 első felében még 60-40% volt a téglablokk/panel arány a megkötött szerződések között Budapesten, idén az év első felében ez 70-30%-ra módosult. Országos szinten az arány 50-50%-ról 60-40%-ra változott ugyanezen időszak alatt.

A DH ugyanakkor úgy véli, ami az árakat illeti, a mélypontot már elérte a piac a tavalyi 4. negyedévben. A főváros két legnépszerűbb kerülete a 3. és a 14., a harmadik pedig a 4. kerület lett - olvasható a jelentésben. A legmagasabb átlagárat a 11. kerületben regisztrálták, itt átlagosan 52 négyzetméteres lakásokat vettek 10,5 millióért.