Lebontják a torontói Magyar Házat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A következő két-három hét során lebontják a torontói Magyar Házat - közölte a hétvégén internetes kiadásában a Toronto Star.

A lap tudomása szerint a St. Claire Avenue nyugati felén található, sárgatéglás Magyar Ház volt a legnagyobb Magyarországon kívül található magyar kulturális központ, amely csaknem négy évtizeden keresztül állt a torontói magyarság rendelkezésére.

Mivel a tagdíjat is fizető magyar közösség létszáma 450-re csökkent és a fenntartási költségek folyamatosan emelkedtek, a Kanadai Magyar Kulturális Központ tavaly úgy döntött, hogy eladja az épületet. A 2011 januárban 5,7 millió kanadai dollárért meghirdetett ingatlant decemberben vásárolta meg az Urbancorp társasházépítő vállalat.

Miközben a torontói magyarok keresik az új központ befogadására alkalmas ingatlant, az Urbancorp bejelentette, hogy következő két-három hét folyamán lebontják a Magyar Házat. A helyén a cég egy üzleteknek és lakásoknak otthont adó épületet kíván felhúzni.

A lap úgy értesült, hogy noha többen azt szerették volna, hogy az épületet emlékművé nyilvánítsák, ilyen kérvényt nem nyújtottak be.

Szőcs Klára, a központ jelenlegi elnöke kijelentette: mindig az volt az érzése, hogy az épületet le fogják bontani, bárki is vásárolja azt meg, ám a kanadai magyar történelemben fontos szerepet betöltő épület elvesztése mégis sokként érintette. "Nagyon jó helyen voltunk a St. Claire-en, és nem vagyok benne biztos, hogy egy hasonlót tudunk találni" - nyilatkozott az elnök.