Egyenletes a bérbeadás a budapesti irodapiacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A budapesti irodapiacon az összes bérbeadás tavaly 400 ezer négyzetméter volt, és várhatóan idén is megközelíti ezt a Cushman&Wakefield ingatlantanácsadó szerint.

Tavaly a budapesti irodapiacon rekordmennyiségű, közel 400 ezer négyzetméter bérbeadás történt, amellyel Budapest olyan városokat előzött meg a rangsorban, mint Prága, Milánó és Amszterdam.

Az idei második negyedévben közel 100 ezer négyzetmétert adtak bérbe, ami meghaladja mind a 2010, mind pedig a 2011 második negyedévben mért értéket. Idén év végéig a teljes bérbeadás nem éri el a tavalyit, várhatóan így is 300 ezer négyzetméter fölött lesz, ami szintén kiemelkedőnek számít az elemzés szerint.

Az előbbi számokat összehasonlítva a közép-kelet-európai régió más országainak teljesítményével, kitűnik, hogy az elmúlt 5 évben Magyarország volt a legmegbízhatóbb a bérbeadások nagyságát illetően: itt a legtöbb és a legkevesebb bérbeadás közötti különbség csupán 25 százalék volt, míg Lengyelországban és Csehországban 52, illetve 40 százalék volt az ingadozás.

A Cushman&Wakefield elemzése szerint kevés spekulatív irodafejlesztés történik jelenleg a budapesti irodapiacon, a kevés új terület és a magas bérbeadási mutató arra enged következtetni, hogy a jelenleg 20 százalékon álló kihasználatlansági ráta a közeljövőben, bár lassan, de csökkenésnek indul.