Így oldjuk meg a lakásgondokat?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Olcsó, egy életen át kitart, és még a környezetet se károsítja, holott fal, tető, ágy, asztal, még akár kád is ugyanúgy készíthető belőle. Mi az?

A bambusz. Az ázsiai, indiai kultúrákban már évezredek óta ódákat zengnek erről a növényről, mely, ha kell tápláló ételként, ha kell orvosságként, ha kell, építőanyagként stb. segíti az emberek boldogulását. A modern világ most kezd ismerkedni vele.

bambuszépület bambuszépület

Egyik legnagyobb előnye, hogy viszonylag könnyen termeszthető, a fajok – több mint száz bambuszfaj létezik – többsége még a fagynak is ellenáll. Ráadásul nem kell évtizedeket várni, mire például építőanyagként felhasználható lesz, az esetek többségében elég három esztendő is!

A thaiföldi Green Village (Zöld Falu) üzemeltetői azt szeretnék, ha világszerte egyre többen élnének bambusz otthonokban, mivel véleményük szerint ez a fenntarthatóság jegyében jelentős tömegek lakásgondjaira jelentene problémát.

bambuszépület bambuszépület

Az Ayung folyó mentén található közösség házai egytől-egyig minimális mennyiségben tartalmaznak mesterséges anyagot, a tervezésükkor és felépítésükkor is különös gondot fordítottak rá, hogy a lehető legkisebb mértékben bontsák meg a természet egyensúlyát.

A cikk folytatása a Donna.hu-n olvasható, még több képpel >>