Deloitte: leszakadóban a hazai ingatlanpiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A közép-kelet-európai régióban a lengyel és a cseh piac jól teljesít, a magyar viszont leszakadóban van a Deloitte Zrt. pénzügyi tanácsadási részlege szerint.

A régióban a kereskedelmi ingatlanbefektetések értéke a tavalyi első félévben 6 milliárd, az ideiben pedig 2 milliárd eurót tett ki - közölte Kohári Gábor, a Deloitte pénzügyi tanácsadási részlegének igazgató-helyettese szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A régióban a jó minőségű ingatlanokat keresik befektetési céllal, ezekből azonban kevés van a piacon. Magyarország nem a legideálisabb befektetési terep, amit az is bizonyít, hogy érdeklődés ugyan mutatkozik az ilyen ingatlanok iránt, de üzlet egy éve nem született - mondta Kohári Gábor.

A nem teljesítő hiteladósok (beleértve a vállalkozásokat és a magánszemélyeket is) - amelyek többsége ingatlanhitelt nem tud fizetni - száma Magyarország mellett Romániában és Szlovéniában még mindig emelkedik. Magyarország 15 százalékkal második a sorban - Románia mögött. A nem teljesítő adósok száma viszont csökkent Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában.

Azoknak az adósoknak, akik kaptak még egy lehetőséget az átstrukturálással, a negyede újra visszaesik, és nem tudja fizetni a hitelét.

Az ingatlanok értékelése is gondot okoz a piacon. Nehéz ugyanis a piaci értéket meghatározni, ha kevés a tranzakció vagy az adott területen nem is volt ilyen. Az árazás bizonytalansága megjelenik a hozamokban is.

Az utóbbi időben megjelentek a piacon a régióban is a különféle zöld minősítésű ingatlanok, elsősorban irodák. A jelenlegi magas kihasználatlanság mellett ezeket nem lehet drágábban bérbe adni, így inkább csak PR-értéke van a minősítésnek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy néhány év múlva nem válik előnnyé a zöld jelleg.