Az Axa Banknál népszerű az árfolyamgát

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Axa Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepének devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelei közül október közepéig a jogosultak mintegy 42 %-a igényelte.

Az Axa közleményében ismerteti: ügyfelei közül mintegy 30 ezren jogosultak az árfolyamgát programban való részvételre, közülük a 2012. április 2. és október 15. közötti időszakban több mint 12 800 ügyfél nyújtotta be kérelmét. A bank több mint 7500 ügyféllel már megkötötte a szerződést, további mintegy 3100 ügyfél esetében a szerződéskötés folyamatban van. A jogszabályi feltételek (például az ingatlan telekkönyvi besorolása, vagy a hitelösszeg) miatt elutasított kérelmek száma alig haladja meg a 130-at.

A teljes pénzintézeti szektort tekintve eddig kevéssé kihasznált az árfolyamgát konstrukció. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások szeptember 30-ig összesen 64 571 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg.

Szeptemberben 13 486 darab új szerződést kötöttek, ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma már meghaladta a 77 ezret. A lehetséges igénybevevők köre a PSZÁF szerint közel 489 ezer fő. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya 609,4 milliárd forint volt szeptember végén. A konstrukcióban részt vevő ügyfelek szeptemberben átlagosan havi 10 688 forint megfizetése alól mentesültek, ennyi volt az egy számlára jutó elengedett tartozás összege.

deviza
Fotó: roijuane

A rögzített árfolyamon történő törlesztés lehetőségét a törvény szerint a fogyasztók 2012. december 31-ig írásban kezdeményezhetik pénzügyi szolgáltatójuknál. Az árfolyamgát révén a devizahitelesek havi törlesztési terhei minimum 3 évre, de maximum 2017. június végéig mérséklődnek és kiszámíthatóvá válnak (egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent 2,5 forinton lehet törleszteni).

A deviza árfolyam-változások hatásai a hitel törlesztő részleteiben ugyanis a rögzített időszak alatt nem jelennek meg: az aktuális piaci és a rögzített árfolyam közötti különbözet a forint gyűjtőszámlára kerül.

A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, azaz az adós tartozásának e részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán fölhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak föl (a közszférában dolgozók ehhez még kamattámogatást is kapnak).

Az árfolyamrögzítést azok igényelhetik, akik a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig több feltételnek is megfelelnek. A legfontosabb, hogy a devizakölcsön folyósításkori forint összege nem haladhatja meg a 20 millió forintot, az ügyfél fizetési késedelme ne haladja meg a 90 napot, és a lakóingatlan ne álljon végrehajtás alatt.