Energiatanúsítvány: Ausztriában is kötelező

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakáseladási és -bérbeadási hirdetéseknél is kötelező lesz december elsejétől az ingatlan energiahatékonysági minősítését feltüntetni Ausztriában.

Az energetikai tanúsítványról szóló új osztrák törvény december első napján lép életbe. A tanúsítvány beszerzése már 2009 óta kötelező, és a bérlő vagy a vásárló kérésére kötelező azt felmutatni. A gyakorlatban azonban ritkán vették igénybe ezt a lehetőséget a lakást keresők, ezért módosították a törvényt - jelentette a Radio Wien.

A Bécsi Lakásbérlők Szövetsége nehezményezi, hogy a tanúsítvány nem lakásonként, hanem épületenként készül. Így csak korlátozottan használható, mert keveset mond arról, hogy egy szélső vagy középső lakás mutatója milyen - mondta a rádiónak Nadja Shah, a szövetség főtitkára.

A tanúsítvány a magyarországihoz hasonlóan kategóriákba sorolja az ingatlanokat energiatakarékossági szempontból. Segítségével a bérlő, illetve vásárló útmutatást kaphat arról, hogy mennyire jól hőszigetelt egy épület és milyen fűtési költségekre lehet számítani. Az épület energiatakarékosságának fő mutatója a négyzetméterenként és évenként kilowattórában feltüntetett fűtési igény.