Eddig 20 százalék döntött az árfolyamgát mellett

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyűjtőszámla-hitelesek eddig 2,304 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek a PSZÁF közlése szerint.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legfrissebb adatai szerint az idén október 31-ig 78 610 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások a rögzített árfolyamú törlesztést vállaló deviza alapú jelzáloghitelesek igénylése alapján - közölte a PSZÁF a honlapján.

A PSZÁF MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint októberben 15 552 darab új szerződést kötöttek, ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések összesített száma már meghaladta a 93 ezret.

A lehetséges igénybe vevők teljes köre közel 450 ezer fő, vagyis az érintettek mintegy 20,7 százaléka lépett már be az árfolyamgát konstrukcióba. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya október végén 731 milliárd forint volt, amely a lehetséges teljes hitelállomány 23,7 százaléka.

árfolyamgát

A gyűjtőszámla-hitelesek eddig 2,304 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek - közölte a PSZÁF.

A rögzített árfolyamon történő törlesztés lehetőségét a törvény szerint a fogyasztók 2012. december 31-ig írásban kezdeményezhetik pénzügyi szolgáltatójuknál. Az árfolyamgáttal a devizahitelesek havi törlesztési terhei minimum 3 évre, de maximum 2017. június végéig mérséklődnek és válnak kiszámíthatóvá. A svájci frank hiteleket 180, az eurót 250, a japán jent 2,5 forinton lehet törleszteni.

A devizaárfolyam-változások hatásai a hitel törlesztő részleteiben a rögzített időszak alatt nem jelennek meg: az aktuális piaci és a rögzített árfolyam közötti különbözet a forint gyűjtőszámlára kerül. A hitel gyűjtőszámlára kerülő kamatrészének megfizetését az állam és a pénzügyi szolgáltatók magukra vállalták, az adós tartozásának ezt a részét elengedik. Ugyanakkor a gyűjtőszámlán felhalmozott követelés után a pénzügyi szolgáltatók a budapesti bankközi kamatlábnak megfelelő kamatot számítanak fel.