Csökkent az építőipari termelése az euróövezetben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az euróövezetben 1,6 százalékkal csökkent az építőipar termelése októberben az előző hónaphoz képest, az unió egészében azonban 1,6 százalékkal emelkedett.

Szeptemberben mindkét térségben visszaesett a termelés augusztushoz viszonyítva, az eurózónában 1,3 százalékkal, az EU 27 tagországában pedig 1,6 százalékkal. Tavaly októberhez képest 4,1 százalékkal, illetve 4,4 százalékkal zsugorodott az építőipar kibocsátása - áll az EU statisztikai hivatalának közleményében.

Az októberre adatot szolgáltató uniós országok közül 12 államban csökkent, és csak háromban nőtt a termelés. A legnagyobb visszaesést, 21,1 százalékot havi összevetésben Szlovénia szenvedte el októberben, majd Németország (-5,3 százalék) és Svédország (-4,7 százalék) következik. A legnagyobb növekedést, 11,7 százalékot Nagy-Britanniában mutatták ki, amely Bulgáriát (2,2 százalék) és Olaszországot (1,9 százalék) előzte meg.

Éves szinten 19,1 százalékos csökkenéssel Portugália vezeti a vesztesek listáját, majd követi Szlovénia (-15,5 százalék), Szlovákia (-12,8 százalék) és Olaszország (-12,1 százalék). A legjobban, 5,7 százalékos növekedéssel Bulgária teljesített, megelőzve Spanyolországot (3,4 százalék) és Magyarországot (1,3 százalék).

Görögország nem szolgáltatott havi adatokat, de az Eurostat kimutatása szerint a görög építőipari termelés a harmadik negyedévben 35,3 százalékkal zuhant a múlt év hasonló időszakához képest.