A világ legdrágább irodapiaca

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ázsiai nagyvárosok uralják a világ legdrágább irodapiaci rangsorában a legmagasabb pozíciókat: a listavezető Hongkong belvárosa után még öt ázsiai központ szerepel.

Az irodapiaci árak alakulása szempontjából vizsgált 133 központ közül a legdrágább 50-et 19 az EMEA-térségbeli (Európa, Közel-Kelet és Afrika), 18 ázsiai-csendes-óceáni és 13 amerikai központ alkotja - derült ki a CBRE piackutató vállalat féléves globális irodapiaci felméréséből, amelyet a cég csütörtökön küldött meg az MTI-nek.

Az irodabérleti díjak rangsorát Hongkong belvárosa vezeti évente és négyzetméterenként 2061 euróval. A második helyen a londoni West End áll 1864 euróval, a harmadikon a tokiói Marunouchi-Otemachi pénzügyi negyed.

A negyedik és ötödik a rangsorban a pekingi üzleti negyed és az újdelhi üzleti negyed. A hatodik helyen egy másik pekingi üzleti negyed szerepel, a Finance Street, a hetediken pedig Hongkong West Kowloon területe. A nyolcadik a rangsorban Moszkva, a kilencedig a londoni City, a tizedik pedig Sao Paulo, az amerikai kontinens egyetlen képviselőjeként.

Hongkong
Fotó: jockel

Budapest 322 euróval a 102. helyen szerepel a rangsorban. Varsóban 440 euró egy négyzetméter irodahelység éves bérleti díja, Prágában 396 euró, Pozsonyban pedig 318 euró. A moszkvai 1447 eurós éves bérleti díj magasabb a londoni City 1118 eurós díjánál.

A világgazdasági növekedés lassulása ellenére a bérleti díjak globális átlagban 2,1 százalékkal emelkedtek egy év leforgása alatt. A legnagyobb növekedési ütem az amerikai kontinensen volt, 5,2 százalékos. Az ázsiai térségben 2,6 százalékkal, az EMEA térségben pedig az európai recesszió miatt mindössze 0,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. A vizsgált piacok közül 74-nél emelkedtek, 37-nél csökkentek és 22-nél nem változtak a díjak.

"A globális irodapiaci fellendülés lassult az elmúlt évben, főleg a folytatódó európai adósságválságnak, a feltörekvő gazdaságok lassuló fejlődésének és az egyesült államokbeli költségvetési problémák erősödésének következtében" - mondta Raymond Torto, a CBRE vezető közgazdásza. "Mindenesetre a feszes piaci viszonyok, a legjobb irodák iránti erős kereslet és az új építkezések alacsony szintje tovább növeli az irodabérleti költségeket világszerte" - tette hozzá.