Az ingatlanközvetítők felülreprezentáltak a központi régióban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A jelenleg működő 3 500 ingatlanközvetítő 56 százaléka tevékenykedik a fővárosban és Pest megyében, ugyanakkor az eladásoknak csak 39 százaléka jut rájuk.

Nyugat Dunántúlon és a Dél Alföldön legjobb a közvetítők és az eladások aránya - közölte az Otthon Centrum ingatlanos franchise hálózat az MTI-vel. Az előbbiben a közvetítők 7,3 százaléka adja el az ingatlanok 10,5 százalékát, míg az utóbbiban 6,8, illetve 12,1 százalék az arány.

A válság ellenére továbbra is folyamatosan nő azoknak a cégeknek a száma, amelyek ingatlanügynöki tevékenységgel, vagy azzal is foglakoznak. Az ezredfordulón 1 700 ilyen társaság működött, a számuk mára elérte a 3 500-at.

Az éves értékesítés a válság óta 90 ezer körüli lakásra "állt be", az fele a korábbinak. Ennek is a felét adják a hivatásos közvetítők. Egy közvetítőre - átlagosan - csaknem 15 lakás eladása jut évente, de a valóság mást mutat.

Az országos hálózattal működő cégek előnyben vannak a többivel szemben. Az Otthon Centrum a saját példáját hozza fel: az első három hónapban a nála kínált lakások 60 százalékát tudta eladni, az átlag ezzel szemben csak 40 százalék.