Csökkent a biztosított lakások száma

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tavaly 42 ezerrel csökkent Magyarországon a biztosított lakóingatlanok száma az előző évhez, és nagyjából 66 ezerrel 2010-hez képest - közölte az AEGONdirekt.hu.

A direktbiztosítási szolgáltatásokat kínáló társaság szerint - átlagosan 2-3 lakóval számolva - csak tavaly több mint 100 ezerrel nőtt azok száma, akik biztosítás nélküli ingatlanban élnek, így semmilyen anyagi védelemre nem jogosultak lakásuk károsodása vagy esetleges megsemmisülése esetén.

Piaci szakértők szerint 2013-ban tovább nő azok tábora, akik anyagi okokból egyáltalán nem költenek házuk vagy lakásuk védelmére. Ez a tendencia különösen azokban a megyékben - így Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Békésben - aggasztó, ahol a lakosság átlagosan mintegy 40 százalékának már most sincs lakásbiztosítása - idézi a közlemény Marosvölgyi Pétert, az AEGONdirekt.hu vezérigazgatóját.

Megoldást jelenthet a fejlett piacokon már elterjedt önrészes lakásbiztosítás, amelynek lényege, hogy az ügyfelek magukra vállalják a kisebb - és jóval gyakoribb - károk, így például a beázás költségének vagy az ablaküveg kitörésének megfizetését. Ez az alacsonyabb jövedelműek számára is elérhetővé teszi a nagyobb veszteségek ellen védelmet nyújtó fedezetet - áll a közleményben.