DH: az első negyedévben stagnált a lakásárindex

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Duna House (DH) ingatlan franchise hálózat által számított országos lakásárindex az első negyedévben nominálisan 81, reálértéken számítva 64 százalékon áll.

A Duna House (DH) ingatlan franchise hálózat által számított országos lakásárindex az első negyedévben nominálisan 81, reálértéken számítva 64 százalékon áll a 2008. első negyedévi 100 százalékhoz képest, az adatok megegyeznek a múlt év végivel.

Az országos panelárindex - az előbbi sorrendben - 85, illetve 68 százalékon, a téglalakások árindexe 77, illetve 61 százalékon áll - közölte a DH hétfőn az MTI-vel.

A panellakások ára Észak-Budán a legmagasabb, átlagosan 253 ezer forint négyzetméterenként. Vidéken 132 ezer forintos négyzetméterárral Nyugat-Dunántúl a legdrágább.

A téglalakások is Észak-Budán a legdrágábbak, 328 ezer forintos fajlagos árral. Vidéken Dél-Dunántúl a legdrágább, ahol 184 ezer forint most a négyzetméterár.

Budapesten a panel a VIII. kerületben a legolcsóbb, itt 140 ezer forintot kérnek és adnak egy négyzetméterért. Vidéken Észak-Magyarország a legolcsóbb 101 ezer forintos fajlagos árral. A téglalakásnak ugyanitt 115 ezer forint négyzetmétere, míg a fővárosban Dél-Pest a legolcsóbb 208 ezer forintos fajlagos árral.

Családi házak esetében az energetikai besorolások két csoportra osztják a kínálatot. Külön halmazt alkotnak a "B"-nél jobb kategóriába soroltak, amelyek a teljes kínálat egynegyedét teszik ki. Markáns az "F"-nél rosszabb besorolású lakások aránya, az összes eladásra kínált családi ház fele tartozik ebbe a körbe.