Aktívabb ügyféltájékoztató kampányt kezd az Erste

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tovább bővült a Nemzeti Eszközkezelő Programban (NET) való részvételi jogosultság, több nehézséggel küzdő devizahiteles adós csatlakozhat majd.

Még aktívabb ügyféltájékoztató kampányt kezd az Erste Bank, miután májusban tovább bővült a Nemzeti Eszközkezelő Programban (NET) való részvételi jogosultság. A legújabb módosításoknak köszönhetően várhatóan több, fizetési nehézséggel küzdő devizahiteles adós csatlakozhat egyszerűbben a programba - közölte a bank csütörtökön.

A májusban megváltozott szabályozás miatt az Erste a következő három hónapban fokozott aktivitással értesíti fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleit a lehetőségekről és aktívan segíti őket a NET-programban való részvételben. A bank már eddig is összesen csaknem kétezer ügyfelét tájékoztatta a lehetőségről, és csak ebben az évben már több száz ügyfél kérelmét dolgozta fel, illetve továbbította az eszközkezelőnek.

A közlemény szerint a házastársi vagy élettársi kapcsolat mellett a hozzátartozói viszony is jogosulttá teheti az ügyfelet a programban való részvételre. További lényeges változás, hogy eddig az aktív korúak ellátásában részesülők feleltek meg a feltételeknek, de már azok is részt vehetnek a programban, akik nem kapnak ilyen ellátást, de jogszabály szerint jogosultak rá. Bővült a jogosulti kör a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőkkel is.

A NET-programban való részvételhez felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió forintról 20 millióra, egyéb településeken 10 millió forintról 15 millióra emelkedik. A visszavásárlási jog időtartama is növekszik, két év helyett öt évig áll majd fenn a jogosultság, és már az elmúlt év során bajba került adósok is élhetnek a lehetőséggel.

Az eszközkezelő az adósok ingatlanát az állam javára megvásárolja, egyben biztosítja a bérlés lehetőségét, a bank pedig a jelzáloghitelből eredő teljes fennálló követelést elengedi. Ez a lehetőség akkor is fennáll, ha már bírósági végrehajtás van folyamatban, tehát elkerülhető az ingatlan kényszerértékesítése - emlékeztet a bank.

Az Erste arra számít, hogy a NET-programhoz csatlakozó ügyfelek száma emelkedni fog. Ennek érdekében az írásbeli, illetve telefonos megkeresés mellett a társaság munkatársai és partnerei segítségével személyesen is igyekszik az érintett ügyfeleket országszerte felkeresni, és részletes tájékoztatást adni nekik a lakhatásukat továbbra is biztosító lehetőségről - olvasható a közleményben.