A lakás-takarékpénztárak stabilizálják a piacot

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Európában 42 millió lakás-takarékpénztári szerződés van, ebből 30 millió jut Németországra, az ilyen típusú előtakarékosság és hitelezés miatt nem alakult ki buborék.

Európában 42 millió lakás-takarékpénztári szerződés van, ebből 30 millió jut Németországra, az ilyen típusú előtakarékosság és hitelezés miatt nem alakult ki ingatlanbuborék, így ezek a takarékok stabilizálják az ingatlan- és hitelpiacot - mondta Jirka Gehrt, a Bausparkasse Schwabisch Hall külföldi leányvállalatokért felelős vezetője.

A társaság német ügyfeleinek száma 7,7 millió, míg a leányvállalatoké - Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon - 3,2 millió. A szerződéses összeg, a vállalt megtakarítás, annak hozama és a hitel Németországban 248 milliárd, míg a leányvállalatoknál 53 milliárd euró.

A Bausparkasse Schwabisch Hall csak olyan országban alapít leányvállalatot, ahol az állam támogatást nyújt a lakáscélú megtakarításhoz, ezért lépett 1997-ben a magyar piacra, ahol többségi tulajdonosa a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-nek - tette hozzá Jirka Gehrt.

A Bausparkasse Schwabisch Hall 1948 óta 300 milliárd euró értékben 8 millió lakás felépítéséhez járult hozzá Németországban. Számításuk szerint 1 euró állami támogatás ebben a rendszerben 75 eurót generál - a lakásépítésen keresztül - az építő- és építőanyag iparban. Ez a pénztár képviseli a német lakás-előtakarékossági piac 30 százalékát és ezzel piacvezető.

Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója elmondta, tavaly a cég 120 ezer szerződéséből 10-15 százaléknyit végtörlesztettek. Hozzátette: az idén minimális növekedést várnak, az állami támogatás 20 milliárd, az ügyfél-kifizetés pedig 110 milliárd forint körül várható a társaság esetében. A prognózis 2017-ig 25, illetve 180 milliárd forint.